SURLYN™ ionoméry sa získavajú čiastočnou neutralizáciou acidových kopolymérov za pomoci metalických solí. Inými slovami NUCREL™ slúži ako prekurzor na výrobu SURLYN™ ionomérov.
Všeobecné informácie
Zabudovanie týchto katiónov do štruktúry SURLYN™ prináša tomuto produktovému radu množstvo špecifických a unikátnych vlastností. Medzi tie najdôležitejšie patria:
- Výnimočná tuhosť, čistota a lesk
- Výnimočná odolnosť voči tukom, olejom a chemikáliám
- Nízka teplota iniciácie zvaru
- Široké spracovateľské okno teploty zvaru
- Výnimočná tepelná tvarovateľnosť
- Výborná zvariteľnosť aj v prípade kontaminácie zvaru
- Dobrá adhézia k hliníkovej fólii
- Adhézia k mäsu/bielkovinám
- Vysoké zmrštenie
- Vysoká odolnosť voči pretrhnutiu a odolnosť voči poškriabaniu
SURLYN™ ionoméry sú často využívané v širokom rade potravinových a industriálnych aplikáciách ako
- Flow-wrap balenie
- Balenie cereálií
- Lekárske obaly
- Balenie masa
- Vákuové balenie typu skin (Vacuum skin packaging VSP)
- Bariérové zmršťovacie vrecúška (BSB)
- Jednotkové balenie typu skin a strečové balenie
SURLYN™ ionoméry sú vhodné pro široké spektrum spracovateľských metód
- Vyfukovanie a liatie filmov
- Extrúzne poťahovanie
- Laminácia
Najpopulárnejšie SURLYN™ produkty sú
- SURLYN™ 1601 a/alebo SURLYN™ 1652 ako tesniaca vrstva zaisťujúca priľnavosť k mäsu, dobrú zvariteľnosť v prípade kontaminácie zvaru, zlepšuje tvarovacie vlastnosti a zmršťovanie v aplikáciách ako je HFFS, VSP, BSB, na balenie spracovaného mäsa a syrov a na balenie sypkých potravín ako napr. cereálie.
- SURLYN™ 1652 a/alebo SURLYN™ 1605 ako tesniaca vrstva nanášaná priamo na hliníkovú fóliu, s bariérovými vlastnosťami, ktoré chránia proti oleju, mastnote a alkoholu, a tiež dobrou odolnosťou proti poškriabaniu a oderu vo vreckách, obaloch tyčiniek, plechovkách na polievky, obaloch na desiaty, instantnej kávy, zemiakových lupín farmaceutických baleniach.
- SURLYN™ 1705 a/alebo SURLYN™ 1857 pre adhéziu, alebo ako spojivo pre sklenené a keramické obaly používané v jogurtoch, dezertoch a nátierkach.